Prolom banja-Đavolja varoš-Kuršumlija

Niš – Prolom banja - Đavolja varoš - Kuršumlija – Niš

Cena : 60 evra po osobi

9h doručak u hotelu Vivaldi Suites.

10h polazak iz hotela prema Kuršumliji.

11:30h stižemo u Kuršumliju. Poseta manastiru Sv. Nikole, najstarija zadužbina Stefana Nemanje i predstavlja jedan od najstarijih spomenika monumentalne srednjovekovne arhitekture u Srbiji. Nastavljamo ka manastiru Presvete Bogorodice koji se nalazi na ušću Kosanice u Toplicu, 800 metara nizvodno od manastira Sv. Nikole. Stefan Nemanja je ovaj manastir posvetio svojoj ženi Ani koja je jedno vreme njime upravljala.

13h Polazak za Prolom banju.

13:50h stižemo u Prolom banju. Šetnja do crkve Lazarice za koju postoji verovanje da su se u njoj poslednji put pričestili ratnici srpske vojske iz ovih krajeva pred odlazak u Kosovski boj. Ovde ćete videti i neobičan prirodni fenomen - uvijene šljive i čuti legende o njima.

14:30h Polazak za Đavolju varoš.

15h Dolazak u Đavolju varoš. Obilazak ovog prirodnog spomenika neobičnog izgleda, koji se sastoji od zemljanih figura na čijim vrhovima se nalaze kameni blokovi – kape. Zemljane piramide, ili kako ih lokalno stanovništvo naziva “kule”, visoke su od 2 do 15m.

U samom lokalitetu postoji mogućnost ručka u kafani Dva Ambara (nije uključen u cenu), nakon toga polazak za Niš.

1dv

2dv

3dv

Manastiri u Đunisu-Sokobanja

Niš – manastiri u Đunisu - Sokobanja - Niš

Cena : 50 evra po osobi

9h  doručak u hotelu Vivaldi  Suites.

10h  polazak iz hotela prema manastiru Presvete Bogorodice u Đunisu.

11h stižemo u Đunis. Šetnja do manastira Presevete Bogorodice za koju postoji verovanje da njena voda ima lekovita svojstva. U manastiru se čuva nekoliko knjiga iz 19. Veka. Posebno  je interesantan i dragocen jedan veći kamen nepravilnog oblika koji se čuva u manastiru. Po predanju, taj kamen je bacila Bogorodica i zahtevala da se na mestu gde on padne podigne crkva, njoj posvećena.

12h  polazak prema manastiru Sveti Roman.

12:15h  dolazak u manastir Svetog Romana. Nastanak ovog manastira vezuje se za vreme od pre skoro 11 vekova. Tu se upokojio Roman, učenik Ćirila i Metodija još u desetom veku. Pored groba svetog Romana, pošto se pročulo da je mesto čudesnih isceljenja, podignuta je najpre crkva posvećena Blagovestima, a ubrzo potom i manastir, jedna od najvećih i najstarijih srpskih svetinja. Govori se da je u porti manastira pokopano i plemićko srce ruskog dobrovoljca u srpsko-turskim ratovima, pukovnika Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog, poginulog 1876. godine kod Adrovca, blizu Aleksinca. Rajevski je bio inspiracija Lavu Tolstoju za lik  Vronskog u romanu Ana Karenjina.

13:30h  polazak za Sokobanju.

14:30h  stižemo u Sokobanju. Sokobanja je danas poznato banjsko i klimatsko mesto i van granica Srbije. Na njenim lekovitim izvorima su najpre građene rimske terme, turski amam, pa Miloševo kupatilo, koje se danas razvija u moderan zdravstveno – rekreativni centar. Sokobanja ima puno kulturno-istorijskih spomenika. Slobodno vreme za razgledanje grada.

17:00h  polazak za Niš.

1dv

2dv

3dv

Niš i okolina

Obilazak Niša i okoline

Cena : 50 evra po osobi

9h  doručak u hotelu Vivaldi  Suites.

10h  polazak iz hotela prema Čegru.

10:30h dolazak kod spomenika na Čegru, koji se nalazi na brdu Čegar, nadomak Niša, na mestu gde se odvijala čuvena bitka iz I srpskog ustanka nalazi se spomenik podignut u znak sećanja na hrabre vojnike i njihovog komandanta Stevana Sinđelića, koji su poginuli na ovom mestu.

11h  polazak ka Kameničkom visu.

11:30h  Kamenički vis smešten je na ograncima Svrljiških planina, iznad sela Kamenica, na nadmorskoj visini od 750-800 m. Teren je blago formiran i pokriven niskim šumskim rastinjem. Na severnoj strani postoji Studeni kladenac - jedini izvor u njenom užem području.

12h  polazak ka Cerjanskoj pećini.

12:40h  Geolozi procenjuju da je Cerjanska pećina nastala pre nešto više od 2 miliona godina. Kraj pećine još uvek nije otkriven. Pećina je bogata nakitom koji se prostire celom njenom dužinom. Dvorana je prosečne visine od 15 do 40 m. Zavod za zaštitu spomenika prirode, 1998. godine, proglasio je Cerjansku pećinu kao prirodno dobro prve kategorije.

13:40h  polazak ka Banji Topilo.

14:15h  dolazak u Banju Topilo. Topla, mineralna voda (34 C) izvire iz oko 18 izvora, snagom 10 m/sek. Voda se u terapeutske svrhe koristi za kupanje i pomaže kod lečenja reumatskih bolesti i bolesti nervnog sistema i za piće kod hroničnih oboljenja želuca, zapaljenja žučne kese, bubrega i mokraćnih kanala.

15:30h  polazak u Pećinu Samar.

16h Pećina Samar  duga je preko 3 kilometra. Pećina ima jedinstven kraški oblik - prirodni kameni most. Ponornica izlazi na drugom kraju pećine praveći vodopad od oko 5 metara visine. Od 1955. godine pećinski sistem Samar je zaštićen Rešenjem Zavoda za zaštitu prirode.

17h  polazak za Malču.

18h  kasni ručak u vinariji u Malči (nije uključen u cenu) i nakon toga polazak za Niš.

1dv

2dv

3dv

4dv

2dv

3dv