Manastiri u Đunisu-Sokobanja

Niš – manastiri u Đunisu - Sokobanja - Niš

Cena : 50 evra po osobi

9h  doručak u hotelu Vivaldi  Suites.

10h  polazak iz hotela prema manastiru Presvete Bogorodice u Đunisu.

11h stižemo u Đunis. Šetnja do manastira Presevete Bogorodice za koju postoji verovanje da njena voda ima lekovita svojstva. U manastiru se čuva nekoliko knjiga iz 19. Veka. Posebno  je interesantan i dragocen jedan veći kamen nepravilnog oblika koji se čuva u manastiru. Po predanju, taj kamen je bacila Bogorodica i zahtevala da se na mestu gde on padne podigne crkva, njoj posvećena.

12h  polazak prema manastiru Sveti Roman.

12:15h  dolazak u manastir Svetog Romana. Nastanak ovog manastira vezuje se za vreme od pre skoro 11 vekova. Tu se upokojio Roman, učenik Ćirila i Metodija još u desetom veku. Pored groba svetog Romana, pošto se pročulo da je mesto čudesnih isceljenja, podignuta je najpre crkva posvećena Blagovestima, a ubrzo potom i manastir, jedna od najvećih i najstarijih srpskih svetinja. Govori se da je u porti manastira pokopano i plemićko srce ruskog dobrovoljca u srpsko-turskim ratovima, pukovnika Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog, poginulog 1876. godine kod Adrovca, blizu Aleksinca. Rajevski je bio inspiracija Lavu Tolstoju za lik  Vronskog u romanu Ana Karenjina.

13:30h  polazak za Sokobanju.

14:30h  stižemo u Sokobanju. Sokobanja je danas poznato banjsko i klimatsko mesto i van granica Srbije. Na njenim lekovitim izvorima su najpre građene rimske terme, turski amam, pa Miloševo kupatilo, koje se danas razvija u moderan zdravstveno – rekreativni centar. Sokobanja ima puno kulturno-istorijskih spomenika. Slobodno vreme za razgledanje grada.

17:00h  polazak za Niš.

1dv

2dv

3dv